Voor veel huishoudens is het van het grootste belang dat ze snel op diverse punten in hun woning gebruik kunnen maken van warm water. Veel HR combiketels kunnen slechts één plek tegelijk van warm water voorzien. Zit er net een gezinslid in bad, maar wil een ander gezinslid beneden de afwas gaan doen, dan zal één van de twee gegarandeerd koud water krijgen. Dit is voor niemand een aangename situatie.
Dit probleem valt op een heel praktische manier op te lossen door gebruik te maken van een boiler in een aantal ruimtes. Zo’n boiler is relatief eenvoudig aan te sluiten en je weet zeker dat jij zodra je de kraan in je huis open draait gebruik kan maken van warm water zonder dat je eerst een paar minuten moet wachten of zonder dat je onder een koude douche stapt omdat iemand anders ook net warm water gebruikt.
Een boiler is een apparaat wat – net zoals een geiser – water verwarmt. In een speciale thermisch geïsoleerde box wordt water verwarmd en vervolgens wordt het op een hoge temperatuur gehouden. Op het moment dat het water uit je boiler op is, heeft het warme water vanuit de HR ketel de tap plek bereikt. Dit verwarmen van het water gebeurt via een elektrisch element of via een gasgestookt element. Je kan ook een boiler kopen die gebruik maakt van zonne-energie. Na het lezen van deze informatie wil jij waarschijnlijk graag weten hoeveel een boiler kost. We zullen je daarom nu een aantal prijzen noemen die bij de diverse soorten boilers horen.
Wat is de prijs van een boiler
De boiler met het elektrische element is het meest verkochte exemplaar. Dit komt doordat er weinig werkzaamheden nodig zijn om deze boiler aan te sluiten bij het tap punt. Een stekker in het stopcontact volstaat om deze boiler aan het werk te zetten. Deze keuze is dan ook direct de goedkoopste optie. Dit soort boilers, ook wel keukenboilers genoemd is verkrijgbaar als close in boiler en als plintboiler.
- Een close in boiler wordt vaak gebruikt onder een keukenkraan. Je vindt ze dan ook doorgaans ingebouwd in een keukenkastje. Deze boiler levert jou direct heet water in je keuken en hij werkt heel zuinig.
- Een plint boiler neemt geen ruimte in van een keukenkastje; je bouwt hem in achter de plint onder jouw keukenkastje. Je hoeft dus geen ruimte in te leveren in je keuken. Dit type boiler is iets duurder.
- Een hotfill boiler krijgt het water via de warmwater leiding. Het water komt dus binnen vanuit de CV ketel en blijft vervolgens op locatie op temperatuur. Een hotfill boiler heeft een minder zwaar vermogen om water te verwarmen.
- Een zonneboiler is de meest kostbare boiler. Een zonneboiler is eigenlijk meer een deel van het omvormsysteem wat bij zonnepanelen hoort. Het functioneert dan ook anders dan een reguliere boiler.
Type boiler | Vermogen | Vanaf-prijs |
Close in boiler | 2000 watt | 170 euro |
Plint boiler | 1500 watt | 230 euro |
Hotfill boiler | 500 watt | 220 euro |
Zonneboiler | nvt | 2750 euro |
Hoe is de prijs opgebouwd
Een boiler is een redelijk goedkope aanschaf, die jou direct een behoorlijk comfort levert in je huis. Welke boiler voor jou het meest geschikt is wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een boiler gaat kopen. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoeveel geld heb je ervoor over. Een goedkope close in boiler begint bij 160 euro. In dat geval lever je de ruimte van een keukenkastje of een kastje op je badkamer in om de boiler in te bouwen. De prijs is er dan ook naar: vanaf 160 euro heb jij altijd vanaf het eerste moment heet water in je keuken of in je badkamer. Je zult dus nooit onder een koude douche hoeven te stappen, of je handen wassen met koud water.
- Keuze 2: hoeveel ruimte heb jij voor een boiler. Een close in boiler neemt naar verhouding veel ruimte in. De prijs is er dan ook naar. Kies jij voor een plintboiler, dan neemt deze veel minder ruimte in. Je verwerkt hem namelijk achter de plint onder je keukenkastjes. Een hotfill boiler heeft minder ruimte nodig omdat hij een minder intensief verwarmingselement heeft.
- Keuze 3: Hoeveel energie mag je boiler gebruiken. Bedenk je goed dat een boiler die 2000 watt gebruikt dag en nacht aan staat. Dit kost een hoop energie, en die kosten zal je naderhand weer terugzien op je energierekening. Dit stukje comfort is dus wel iets waar niet bij de aanschaf maar wel bij het gebruik op de langere termijn een prijskaartje aan hangt. Een hotfill boiler van 500 watt zal minder energie verbruiken wanneer hij constant aan staat.
- Keuze 4: Wil je de boiler zelf kunnen aansluiten. De meeste boilers komen met een duidelijke montage-set en een overzichtelijke handleiding om ze zelf aan te kunnen sluiten. Wat je dan nog nodig hebt is een stroompunt in je badkamer of keuken om de boiler op te kunnen aansluiten.
Handige besparingstips
Een boiler is een redelijk goedkope aanschaf. Toch hebben we een paar handige besparingstips waar jij je voordeel mee kan doen.
- Let op het vermogen van de boiler. Een boiler met een vermogen van 2000 watt mag een lage prijs hebben, maar het verbruik is kostbaarder dan een boiler met een vermogen van slechts 500 watt. Kijk dus ook naar de kosten op lange termijn.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier om goedkoop één of meerdere boilers te kopen is het opvragen van offertes. Hierdoor bespaar je met één muisklik op onderstaande button tot wel 3 procent op je totale aanschaf. Je krijgt dan vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox waar jij je voordeel mee kan doen.