Kosten hybride warmtepomp

In veel huishoudens is de stroomrekening en het maandelijkse voorschot een flink bedrag. Je voelt je op zo’n moment haast een grootgebruiker bij je elektriciteitsbedrijf terwijl dit in de praktijk heel erg meevalt. Wanneer je jouw energierekening eens goed bekijkt zie je al snel dat een groot deel van de totale kosten in beslag wordt genomen door jouw gasverbruik. Gas gebruik je het hele jaar door wel, maar je gebruikt het vooral voor je warme tapwater en voor je cv installatie. Aangezien aardgas een redelijk kostbare energiebron is, kan het lang geen kwaad om eens te kijken naar een waardevolle vervanger voor een HR ketel die op aardgas wordt gestookt.

Al zoekende kwam je waarschijnlijk de term ‘warmtepomp’ tegen. We vertellen je graag wat meer over dit fenomeen, en dan vooral over een heel populaire vorm; de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een variant die er vooral tussenuit springt omdat hij behoorlijk betaalbaar is. Een warmtepomp is een aanzienlijke investering, dus het kan geen kwaad om voor een betaalbare variant te kijken.

We zullen gaan omschrijven wat een warmtepomp is en hoeveel je er ongeveer voor zult moeten betalen.

Wat is de prijs van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is er in 3 varianten. De ene variant zal duurder zijn dan de andere, maar deze duurdere variant heeft dan ook meer gebruiksmogelijkheden.

  • Een hybride warmtepomp in de buitenlucht uitvoering. Deze warmtepomp heeft alleen een buitendeel, wat lucht van buiten aanzuigt en als bron gebruikt. Een warmtepomp van dit systeem is alleen geschikt voor de cv installatie in je huis. Je HR ketel zorgt ervoor dat er warm tapwater beschikbaar is.
  • Een buitenlucht/ventilatielucht combinatie. Bij dit warmtepomp systeem is de hele installatie binnenshuis geïnstalleerd. Er wordt ventilatielucht uit je huis en buitenlucht gebruikt als bron om warmte te genereren. De warmte van deze buitenlucht/ventilatielucht combinatie wordt gebruikt voor de cv installatie en warm tapwater. Wanneer het echt heel koud is op het hoogtepunt van de winter moet de HR ketel bijspringen om te voorzien in capaciteit.
  • Een ventilatielucht combinatie. Dit is een warmtebron die alleen de af te voeren ventilatielucht van jouw huis als bron gebruikt. De lucht blijft hierdoor dus circuleren in jouw woning. Deze installatie is ook in staat om de cv installatie te voorzien van warm water en om te voorzien in warm tapwater. Wanneer er een  piek is in het verbruik, bijvoorbeeld op een heel koude winterse dag, moet de HR ketel nog bijspringen.

Per type warmtepomp is het heel lastig om een prijs weer te geven. Wel is het mogelijk een indicatie af te geven voor een hybride warmtepomp inclusief en exclusief CV-ketel.

Welk type installatie Prijsindicatie
Hybride warmtepomp exclusief de cv-ketel Tussen 2550 en 4550 euro
Hybride warmtepomp inclusief de cv-ketel Tussen 3650 en 5550 euro

 

Bij deze prijzen zit de installatie en de BTW al inbegrepen.

  • Wanneer je een warmtepomp gaat kopen mag je eenzelfde levensduur verwachten als van een cv-installatie. Je mag rekenen op een levensduur van zo’n 15 jaar. Wanneer je een nieuwe cv ketel moet gaan kopen is een systeem met hybride warmtepomp dus een goede overweging.

Hoe is de prijs van een hybride warmtepomp opgebouwd

De prijs van een hybride warmtepomp wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een hybride warmtepomp gaat aanschaffen.

  • Keuze 1: welk vermogen hybride warmtepomp heb jij nodig. Wanneer jouw energierekening een hoog gasverbruik aantoont mag je ervan uitgaan dat je een hybride warmtepomp met een hoog vermogen nodig hebt. Gebruik jij regelmatig veel warm tapwater, dan zal je warmtepomp dit ook zo comfortabel moeten kunnen leveren. Je zal in dat geval een hoog vermogen nodig hebben, en dat kost nu eenmaal geld aan gezien de omvormer van hogere kwaliteit moet zijn dan bij een hybride warmtepomp die minder vermogen moet leveren.
  • Keuze 2: welk budget heb je beschikbaar. Een hybride warmtepomp is een kostbare aanschaf, maar ze zijn vanaf een acceptabele prijs beschikbaar. In zo’n geval ga je dan voor een warmtepomp met een wat lager vermogen die ook een wat lager rendement zal opleveren. Heb je meer budget beschikbaar, kies dan voor een hybride warmtepomp die meer vermogen heeft. Je zal deze investering uiteindelijk weer snel terug zien aan de hand van de besparing op je energierekening.
  • Keuze 3: hoe hoog is het rendement wat jij van je warmtepomp verwacht. Een hybride warmtepomp zal zorgen voor ongeveer 300 euro per jaar besparing op je energierekening. Je mag ervan uitgaan dat een warmtepomp met hoger vermogen een hogere besparing zal opleveren en dat een hybride warmtepomp met lager vermogen een lagere besparing op je energierekening zal opleveren. Hoe lang het duurt voor jij een warmtepomp hebt terugverdiend is dus vooral te berekenen aan de hand van deze keuze.

Waardevolle besparingstips

  • Een hybride warmtepomp is geen uitgave; je doet een investering
    Een hybride warmtepomp lijkt op het eerste oog een behoorlijke uitgave. In de praktijk valt dit wel mee. Je doet namelijk geen uitgave waarbij het geld direct weg is maar een investering. Ieder jaar verdien jij een deel van je investering terug. Je geld komt dus naar jou toe wanneer je een hybride warmtepomp koopt.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier om geld te besparen wanneer je een hybride warmtepomp gaat kopen is door offertes op te vragen. Met één klik op de onderstaande button vraag je in één keer meerdere offertes op bij de lokale leveranciers van hybride warmtepompen. Je bespaart tot wel 30 procent op je totale aanschaf.