Veel woningbezitters klagen tegenwoordig steen en been over de energieprijzen die steeds verder omhoog schieten. Hierdoor lopen de vaste lasten in een huishouden steeds verder op. Wanneer je minder afhankelijk wil zijn van de prijsverhogingen van een energieleverancier zal je dan ook keuzes moeten gaan maken. Zo zal je onder andere kunnen kijken naar een manier om je eigen energie op te gaan wekken.
Een heel huis voorzien van energie doe je met een oplossing als zonnepanelen, maar wanneer jij goed kijkt naar de opbouw van je energierekening zal je ontdekken dat het grootste gedeelte van jouw vaste lasten bestaat uit gas. Gas is wat je dagelijks gebruikt om je HR combi ketel te stoken wanneer je warm water tapt, wanneer je onder de douche gaat en wanneer je in de wintermaanden je kachel aanzet. Op het moment dat je dus wil gaan bezuinigen op je energiekosten is het een aantrekkelijk idee om op een andere manier het warmte water te gaan opwekken. Wanneer je warm water gaat opwekken maak je gebruik van een warmte pomp. Dit systeem maakt gebruik van een externe bron waarmee de centrale verwarming en eventueel ook het tapwater worden verwarmd. Warmtepompen zijn er in meerdere modellen. Ze maken allemaal gebruik van een andere externe bron om het water mee te verwarmen. Zo heb je een type waterpomp wat grondwater oppompt en hiermee het water in de omvormer verwarmt. Een dergelijk systeem is uiterst efficiënt maar tegelijkertijd is het ook heel arbeidsintensief. Het plaatsen vergt behoorlijk wat werk, en de aanschafprijs is heel hoog.
Een systeem wat veel minder arbeid vereist en wat in nagenoeg iedere woonsituatie valt toe te passen is de lucht-water warmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van de buitenlucht en wekt hiermee warmte op voor binnenshuis. Dit systeem is bij veel particuliere huishoudens in trek. We zullen dan ook een stukje uitleg geven over deze lucht-water warmtepomp en een indicatie van de prijs geven.
Wat is de prijs van een lucht – water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp is een benaming voor meerdere typen warmtepompen. Iedere warmtepomp heeft zijn eigen functie en ook zijn eigen vermogen. De aanschafprijs van de diverse typen lucht-water warmtepompen loopt redelijk uiteen . Het is dan ook goed om te bedenken wat voor type lucht-water warmtepomp je precies wil gaan kopen voordat je een bestelling plaatst.
- De standaard lucht-water warmtepomp. Dit systeem is het omvangrijkste systeem wanneer je het water en de cv in je huis wil gaan verwarmen aan de hand van een warmtepomp. Het pompsysteem zelf is een grote kast die naast je huis of op je dak staat wanneer je de beschikking over een groot plat dak hebt. Een dergelijke lucht-water warmtepomp zuigt de buitenlucht aan, en verwarmt dit via een omvormer waardoor water binnenshuis wordt verwarmd om de cv en het tapwater te verwarmen.
- Een zwembad warmtepomp. Dit type warmtepomp is een stuk goedkoper dan een standaard lucht-water warmtepomp. Het is een warmtepomp die wordt gebruikt om een zwembad mee te verwarmen. Een zwembad warmtepomp is een stuk kleiner dan de reguliere lucht-water warmtepomp en daarnaast is hij ook een stuk goedkoper.
- Een hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om het water in de cv’s te verwarmen. Voor het verwarmen van het tapwater wordt echter gebruik gemaakt van de normale HR combiketel. Dit is dan ook een warmtepomp die een wat lager vermogen heeft dan de reguliere lucht-water warmtepomp. De prijs is er dan vaak ook naar. Voordeel is dat het vermogen lager is en het stroomverbruik dus ook. Nadeel is dat je toch nog gebruik moet maken van aardgas om je tapwater te kunnen verwarmen.
Type lucht-water warmtepomp | Functie | Prijs |
Standaard lucht-water warmtepomp | Tapwater en de cv verwarmen aan de hand van warmte opgewekt uit buitenlucht | Tussen 5000 en 10000 euro |
Zwembad lucht-water warmtepomp | Zwembadwater verwarmen en op constante temperatuur houden zodat er voortdurend zonder voorverwarming gebruik kan worden gemaakt van een eigen zwembad | Tussen 400 en 4000 euro. Afhankelijk van het vermogen van de zwembad warmtepomp. Een klein zwembad kan het af met een pomp die 2,4 kw levert; een groot model zwembad zal 21 kw nodig hebben om op temperatuur te blijven |
Hybride lucht-water warmtepomp | De cv voorzien van warm water. Het warme tapwater wordt gegenereerd door de reguliere HR combiketel | Tussen 3200 en 5500 euro |
Hoe is de prijs opgebouwd
Lucht-water warmtepompen zijn een investering in alle gevallen, en in de meeste gevallen is het een behoorlijke uitgave. Hoeveel jij echter kwijt bent aan een lucht-water warmtepomp is heel divers. Het is afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een dergelijk systeem aanschaft.
- Keuze 1: hoe groot is jouw budget. Een Hybride lucht-water warmtepomp systeem is de betaalbaarste keuze wanner je jouw huis wil gaan verwarmen. In de zomermaanden zal deze warmtepomp dan ook nauwelijks hoeven te werken aangezien je pas in de wintermaanden je cv zal gaan gebruiken. Je koopt dit systeem dan ook niet om het hele jaar door intensief gebruikt te worden. Je rendement zal minder groot zijn dan bij een standaard lucht-water warmtepomp. Een zwembadpomp is de goedkoopste optie, maar deze gebruik je dan ook echt enkel en alleen om je zwembad mee te verwarmen. Voor een andere functie is deze pomp helaas niet geschikt.
- Keuze 2: hoe hoog moet het rendement zijn. Een standaard lucht-water warmtepomp kost naar verhouding het meeste, maar hij heeft ook het hoogste rendement. In de zomermaanden heeft het element, de omvormer, die de buitenlucht omzet in warm water minder werk te doen doordat de buitenlucht goed voorverwarmd is. De stroomkosten die je dan maakt zullen heel gering zijn. In de wintermaanden komt er een iets hoger stroomverbruik bij kijken. Dit is natuurlijk omdat de omvormer dan wat harder moet werken. Het rendement van een dergelijke pomp is het hoogste vergeleken met een hybride warmtepomp.
Handige besparingstips
Een water-lucht warmtepomp is een kostbare aanschaf. We geven je dan ook een paar nuttige besparingstips waar jij je voordeel mee kan doen.
- Je doet geen aanschaf maar een investering. Een lucht-water warmtepomp is een investering die zichzelf met de jaren terugverdient. Je betaalt vanaf de aanschaf al minder maandelijks aan het energiebedrijf.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier om te besparen op de aanschaf van een lucht-water warmtepomp is door offertes op te vragen. Hierdoor bespaar jij vanaf het eerste moment al een hoop geld. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 30 procent. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend offertes op in je mailbox.